Mumiesäng hittad i Luxor

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Mumiesäng hittad i Luxor

De Egyptiska myndigheterna visade  under torsdagen upp en gammal faraonisk balsamerings-säng som nyligen hittats i en mystisk grav nära Luxor och som använts för att mumifiera den begravda  kroppen för mer än 3000 år sedan.
Träsängen har mödosamt återställts efter att nyligen ha hittats i bitar i graven som fått namnet KV-63 i södra Egyptens berömda Konungarnas Dal, i närheten av Tutankhamun’s grav.
Sängen,  som är dekorerad med utskurna lejonhuvuden är 5 cm lägre vid fotändan för att  göra det lättare att tömma kroppen på vätskor inför mumifieringsprocessen.
De inre organen avlägsnades så snart som möjligt ur kroppen efter döden, inklusive hjärnan som kastades bort eftersom denna inte ansågs fylla någon funktion i livet efter detta.
Hjärtat fanns kvar i kroppen, med andra organ rengjordes, parfymerades och bevaras i speciella ”burkar” sk Canope kärl  som begravdes tillsammans med mumien i graven.
Kroppen tillbringade 40 dagar på sängen då  vätskorna tömdes, samt  ytterligare 15 dagar då den omsorgsfullt lindades i linnebindlar.
Johannes

Tags: ,

Lämna ett svar