Tutankhamons Grav

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Tutanhamons guldmask

Tutanhamons guldmask


 
Den största orsaken till att Tutankhamun är så välkänd är att hans grav är så väl bevarad. Den upptäcktes i Konungarnas dal nära Luxor cirka 500 kilometer söder om Kairo den 4 november 1922 av den brittiske arkeologen Howard Carter. När han fann graven blev han först besviken eftersom man kunde se spår av gravplundrare. Trots det var graven full med föremål och besvikelsen vände i lycka. I graven fann han bland annat en begravningsmask gjord i massivt guld som vägde 10,2 kilo. Tutankhamun var begravd i tremumiekistor, sarkofager, varav den innersta även den är gjord i massivt guld, med inlägg av ädelstenar. Förutom dessa fynd fanns cirka 5 000 andra föremål från graven bevarade. Många av dessa kan beskådas på Egyptiska museet i Kairo.
Tutankhamuns mumie ligger däremot kvar i sin sarkofag i Konungarnas dal.
Carter hade redan hittat många fornegyptiska gravar, men de hade alla blivit tömda av gravplundrare. Även Tutankhamuns grav hade besökts, men underligt nog verkade det som om alla de föremål som stulits hade återbördats. Gravvården med kistorna hade emellertid flyttats, och den plats där den stått hade bränts. Efter ytterligare fem års sökande hittade Carter kistorna och mumien.
När Carter skulle flytta locket från kistan fann han att den hade limmats fast med någon typ av starkt lim. Efter en lång tid kunde de öppna kistan. Carter upptäckte då att även mumien hade limmats fast i kistans botten. Tutankhamuns kropp var så hårt limmad att teamet tvingades ta isär den för att få loss den. Armarna, benen och huvudet togs loss från kroppen, och sedan röntgades varje del för sig.

Läs mer om gravarna och Templen i det faraoniska Luxor, Thebe:

  • Thebe
    • Västra Thebe
    • Historia
    • Karnak
    • Luxortemplet

Läs mer om Egyptens Historia:

Lämna ett svar