Luxortemplet

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

luxor tempel banner ljus
Luxor Templet eller Templet i Luxor, är bland de vackraste templen i Egypten. Det var känt i under det Nya Riket som IPT-Rsyt, vilket innebär ”Den Södra Helgedomen”. Detta för att skilja på detta tempel och Karnak Templet, som Amon Ra:s och Amon-Min:s Norra Hus.
Amenhotep III påbörjade bygget av Luxor Templet. och till arkitekt och övervakare av byggnadsarbetet valde han var den geniförklarade arkitekten Amenhotep, son till Habu.
Templet är placerat nära och parallellt utmed Nilfloden i nord-sydlig riktning. Det byggdes på platsen för ett tidigare litet Amontempel, som byggdes av kungar ur den 12: e dynastin. Amenhotep IIIs tempel var bara 190m långt och 55m brett, och helgades vid invigningen åt Amon Ra i sin fertilitets skepnad.
Den store Ramses II, byggde med hjälp av sin arkitekt Pak-in-Khonso, den främre delen av templet och kom därigenom att avsluta bygget av templet. Han lade också till den nuvarande stora innergården och den väldiga pylonen framför templet. Faraonerna Mernepetah, Seti I, Ramses III, Ramses IV och Ramses VI har även de byggt många fler små tillägg. Alexander den store omformade den innersta allra heligaste helgedomen.
Under den tidiga kristna eran, omvandlades templets inre till en kyrka. Muslimerna har därefter byggt en moské under 11 hundratalet, som kallas Abou El-Hagag Moskén.
Den persiske kungen Nektanebo byggde Sphinxavenyn framför templet som leder till entrén. Framför Ramses II:s stora pylon stod en gång i tiden 2 obelisker. Dock finns här nu endast en av dem bevarade på platsen! Den andra transporterades 1819, till La Place de le Concorde i Paris, som en gåva till kung Philip Louis av Frankrike från den Egyptiske härskaren Mohamed Ali (som regerade Egypten 1805-1850 AD), Som tack för en fransk klocka, som han fått i gåva och som finns monterad i Citadellet i Kairo. En Klocka som dock aldrig har fungerat korrekt – ännu till dags dato!
Det fanns även tidigare 6 stående statyer framför denna pylon, endast en av dem, på den västra sidan, är fortfarande på sin ursprungliga plats.
På båda sidor om den 24 meter höga porten i den första pylonen, finns två sittande kolossal-statyer av Ramses II, sittandes på sin tron, med alla de kungliga regalierna. De båda tornen i denna pylon är dekorerade med reliefer som skildrar slaget vid Kadesh som utkämpades mellan Egyptens arméer och Hettiterna i dagens Syrien. Den första öppna förgården har dubbla rader med 32 Papyrus kolumner.
Till höger på denna förgård finns det en trippel-helgedom från drottning Hatshepsut och Tuthmosis III, som var tillför att husera de heliga båtar som användes av Thebes tre viktigaste guddomar. Till vänster ligger Abou El-Hagag Moskén.
Ramses II:s öppna förgård leder till pelargången som byggdes av Amenhotep III och som dekorerats av Tutankhamon och senare av Horemheb, Seti I, Ramses II, och Seti II som alla länat sina namnskiffer där. Den består av två par rader med stora öppna papyrus kolumner, som arrangerats för att bilda en lång Processions väg genom templet. Väggarna i denna pelargång är dekorerade med scener från Opt Festivalen, de särskilda ceremonier som tilldrogs i templet då ”Triaden i Karnak” begav sig till templet i Luxor. Detta festen varade i ca 24 dagar, från det att de tre gudarna lämnade till dess att de återvänt till Karnak Templet.

Lämna ett svar