Hathors tempel i Dendera

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Dendera 1
Belägen på Nilens västra strand omkring 60 km norr om Luxor, ligger detta magnifikt bevarade tempel helgad åt gudinnan Hathor och ett populärt dagsutflykts alternativ och brukar ingå under en fyradagars nilkryssning. Även om det till stilen är likt många andra tempel i övre Egypten, så är templet i Dendera i själva verket mycket yngre än de flesta och grundades 54 f.Kr. av Kleopatras far Ptolemaios XII. Hypostylhallen här här är värt ett besök bara i sig. Arton massiva kolumner, vars kapitäl avbildar gudinnan Hathor, bär upp ett tak hela 18 meter över golvet.
Leta upp Osiris Kapellet och ta en titt på den berömda Dendera Zodiaken i taket. Skivan är unik inte bara för att det är den första kända avbilningen av stjärnorna i form av en zodiac i Egypten, men också för att den visar en mycket detaljerad avbildning av natthimlen som gjort det möjligt för en exakt datering av invigningen av templet.
Det finns många sätt att komma till templet, som ligger är ca 2km utanför staden Dendera, och ca 8 km från Qena. De två bästa sätten är att antingen hyra en taxi för dagen från Luxor (LE200-LE400) eller boka in en dagstur. Båtarna lämnar vanligtvis kl 06.00 och är åter i Luxor kl 18.00. Tur och retur bör kosta LE220 till LE440, beroende på vilken standard det är på båten
 

Lämna ett svar