Abu Simbel Templet

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Insidan av Abu Simbeltemplet David Roberts
De två väldiga tempeln i Abu Simbel är väl värda ett besök. Fasaden på det viktigaste templet är prydd med 4 stycken 20 meter höga gigant statyer av Ramses II. När man går in i templet genom dess stora förhall och vidare djupare in i templets inre rum följer du väggmålningar som avbildar hur Ramses alltmer mer blir förhärligad och gudsförklarad, tills du slutligen når längst in i templet där en staty i det närmaste lyfter fram honom som en av de främsta gudomligheterna i Egypten. Det mindre templet brevid Ramsees II:s stora tempel tillägnas gudinnan Hathor. Dess fasad pryds av mastodont statyer av Ramses II och hans drottning Nefertari, som för ovanlighetens skull är avbildad jämnstor med Farao Ramsees II själv!
De två templen är båda dessutom moderna underverk av ingenjörskonst. När Höga Dammen i Aswan byggdes hotades dessa två tempel att dränkas av den stora konstgjorda sjö som billdades söder om dammen och en massiv internationell insats under ledning av Unesco företogs för att flytta templen, sten för sten till högre mark. Innan det kunde ske byggdes en konstgjord kulle som liknar den tidigare platsen för templen, hela projektet tog fem år av minutiöst arbete att färdigställa. Och även Sverige spelade en viktig del i sammanhanget, då sågbladen till de väldiga sågar som sågade itu templet kom från Sandviken!
Aswan är den bästa utgångspunkten för en resa till Abu Simbel. Minibussar, större luftkonditionerade bussar, flyg och kryssningsfartyg står tilbuds för att ta dig till templen. Du kan antingen boka en resa hit genom flera svenska researrangörer eller på plats ansluta till en organiserad tur.
Dagsturerna är ganska tidspressade, vilket innebär att du inte får tillbringa så mycket tid i templen innan du måste påbörja din återfärd. Du kommer behöva promenera en ganska lång sträcka, så bekväma skor är att rekomendera. Om du vill ta bilder, tänk på att fotografering med blixt inte är tillåtet inne i templen.
De flesta återvänder till Aswan samma dag, men det finns flera hotell i Abu Simbel –de flesta är prisvärda och mycket nära templet och ett alternativ för dig som gärna vill ha lite mer tid på dig. De som väljer att spendera en natt i Abu Simbel kommer att upptäcka att det bästa ljuset vid templen är vid soluppgången. (platsen har dessutom fördelen av att vara nästan övergiven, eftersom de flesta av dagsturerna ännu inte anlänt.). Det finns också ett ljud-och ljus spel som visas under kvällen. Var beredd på flygförseningar till och från Abu Simbel. Även om flyget från Assuan endast tar ca 35 minuter, kan förseningarna kan ibland uppgå till flera timmar på denna tur. Abu Simbel ligger 300 km söder om Aswan och 1135 km söder om Kairo.

Lämna ett svar