Hatchepsut / Hatshepsut

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Hatshepsut var dotter och enda barn till kung Thutmosis I och hans första gemål Aahmes, och ingick sedermera äktenskap med trontillträdaren och halvbrodern Thutmosis II och tillsammans med honom fick hon dottern Neferure.
Thutmosis II avled dock snart utan att ha fått någon son. Hatshepsut inledde då ett ”medregentskap” tillsammans med ett barn till en av Thutmosis II:s bihustrur. Så småningom lät Hatshepsut kröna sig själv till farao och kom att inneha denna titel ända fram till hennes försvinnande 1457 f. Kr.
Hennes dotter Neferure finns avbildad tillsammans med Hatshepsuts rådgivare Senmut sittande i dennes knä. Det sägs att Hatshepsut var den första kvinnan att styra över ett folk.
Det var mycket ovanligt att kvinnor var faraoner. Hatshepsut bar i ikonografin alla de (manliga) attribut som hörde till kungaämbetet: lösskägg, kilt och krona. Hon gick också runt med bar överkropp.
Hennes styvson, som blev farao Thutmosis III, raderade efter hennes död bort nästan allt som hade med hennes namn att göra, vilket fick som resultat att man under lång tid inte visste att det funnits en kvinnlig farao.
Hatshepsut uppförde ett magnifikt gravmonument i Deir el Bahri, alldeles utanför den tidens huvudstad Thebe.
Hennes mumie påträffades 2007, och ansågs då vara landets mest betydelsefulla arkeologiska fynd sedan upptäckten av Tutankhamons grav 1922. Man kunde identifiera drottningen genom ett kanop-skrin med hennes namn, som innehöll bland annat en kindtand med en avbruten rot. Den avbrutna roten påträffades på sin plats 1.7 i käken på en kvinnomumie funnen utan namn.
Drottningen hade dött av en svår tandinfektion, som ledde till sepsis. Hennes hovläkare hade dragit ut tanden, i ett försök att behandla, varvid den gått sönder. Röntgen visade även att drottningen led av osteoporos, cancer i vänster höft (bäcken skadat),artrit, och möjligen även diabetes.
 

Läs mer om Egyptens Historia:

Lämna ett svar