Djehutihotebs grav i Deir el-Bersha plundrad

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Djehutihotebs grav i Deir el-Bersha plundrad

Läste just dessa tråkiga nyheter på twitter:


Tydligen skall graven ha plundrats för lite över 10 dagar sedan varvid stora sjok av den berömda bildväggen i graven skall ha skurits ut.
 

Gravingången 16 April 2015

Gravingången 16 April 2015


 
Lite om själva graven:
Djehutihoteps grav är en av de mest intressanta i området och var en av de mest intakta i och med att det endast var förhallen, som en gång stöttades av två palmkolonner, som rasat in.
Gravinnehavaren Djehutihotep själv var en mycket mäktig provinsfurste i Harens provins, den 15:e i Övre Egypten, och samtida med faraonerna Amenemhet II, Sesostris II och Sesostris III.
Klippkammaren med sin statynisch är berömd för de unika bilderna som visar hur en kolossal sittande staty av gravherren transporteras på träsläde från alabasterstenbrotten i Hatub öster om Amarna. Med detta arbetar 172 man uppställda i 4 rader med 43 man i varje rad. En upplysningsman står och dirigerar takten på knät på den, enligt hieroglyferna intill, 6,5 m höga kolossalstatyn och vid statyns tår står ytterligare en figur och häller vatten framför medarna.  Rampen hade tydligen preparerats med slam från Nilen för att släden skulle glida lättare.
Här är den berömda scenen som den såg ut innan plundringen:
Innan förstörelsen

Innan förstörelsen


 
Uppdaterad 20151205 17:28
Så här skriver Egypt’s Heritage Task Force: الحملة المجتمعية للرقابة على التراث والأثار : 
The ministry has not issued an official statement and we have confirmed the sad news from more than one source. We are still trying to confirm which exact scenes were cut. We hope that the master scene of the statue of Djehutyhotep being pulled by ropes is intact.

Tags: , ,

Lämna ett svar