Det lite okända Marsa Alam

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Det lite okända Marsa AlamMarsa Alam är definitivt en av Egyptens vackraste resmål och fortfarande naturskönt paradis om många miljömässiga-övertramp har gjorts även här under åren, så har Marsa Alam fortfarande några av de vackraste och mest orörda stränderna i Egypten.
Till skillnad från badorterna i Hurghada och Sharm el Sheikh så är Marsa Alam mycket mer avslappnat och lugnt men liksom ”charterorterna” förbundet med Stockholm och Köpenhamn med dagliga flyg via Kairo, samt med en handfull veckochartrar från Skandinaviska destinationer.
Marsa Alam är en fristad för dykare, kitesurfare och snorklare. Här finns några av de bästa dykplatserna i världen. Följaktligen är delar av kusten packad med turister under en stor del av året, men de bästa platserna ligger söder om Marsa Alam och charterturismens anläggningar, aningen undangömda i vikar och laguner längre söderut efter kusten.
En av de platser du inte  får missa är Golaan, en naturskyddad mangrove-trädgård vid och i havet. Det är en underbar plats att koppla av på, och tillbringa dagen i de vackra omgivningarna. Här finns ett litet café som serverar lunch, men du bör förvarna restaurangpersonalen innan du kommer så att de kan göra de nödvändiga förberedelserna. Dessutom, för att stödja det lokala samhället, rekommenderar jag alla besökare att köpa lokala hantverk här.
Det finns många dyk- och snorklings- platser strax utanför stranden. ”Honkorab” är en populär vik för snorklings och dykentusiaster, liksom ”Marsa Samadai” – De är båda orörda vackra stränder. Besöker du stränderna här bör du ta med något att sitta på och egen mat och dryck, -och viktigast: att ta allt avfall med dig när du lämnar!
För den mindre äventyrlige resenären eller möjligen dig som vill ta det hela lite lyxigare, är Abu Dabbab platsen att besöka. Det kan bli ganska trångt här under högsäsong eftersom det är en populär dyknings- och snorklingsplats som också erbjuder service som toaletter, en strandbar och små souvenirbutiker, liksom bekväma solstolar att ligga på och parsoller.
För dig som vill undvika typiska överfulla och massturistanpassade strandhotell, ligger det enkla Tondoba Bay endast 10 km söder om Marsa Alam. Revet här är ganska trevlig och det finns en hel del dykplatser värda att utforska.
En stor hit i Marsa Alam är revet Dolphin House som även känd som ”Sho’ab Samadai”. För några år sedan arbetade en grupp dykare på att göra detta till en naturskyddsområde och lyckades. Tack vare dem är delfinerna här nu skyddade. Endast 10 båtar släpps in Sho’ab Samadai dagligen, och det under strikt övervakning. Revet ligger ungefär en timme ut från stranden med båt.
Revet är uppdelad i tre områden: A, B och C. Ingen släpps in område A som endast är för delfinerna. Området  B är bara för snorklare och -om delfinerna är på gott humör, kommer de att komma in och simma med snorklarna. Område C är till för dykare. Dyken här är magnifika, komplett med vackra undervattensgrottor och torn. En utflykt hit är definitivt värt det, även om det innebär att du måste dela upplevelsen med folk du inte känner.
Om du gillar vrak, så bör du bege dig till Abu Ghusun, som är en plats mindre besökt av turister än många andra ställen utefter kusten. Vraket i sig ligger alldeles intill revet bjuder på mycket trevliga dyk. Se till att inte missa telefonen som hänger utanför sidan av vraket.
Elphinstone är platsen de flesta människor besöker Marsa Alam för. Det är dock endast erfarna dykare som får dyka här och snorkling är förbjudet. De flesta dykturer går antingen till det norra eller södra revet. Beroende på var du dyker, kommer du antagligen att stöta på revhajar, barracudor, snappers, angelfish och Napoleon fisk och oceanic white tips om du har tur.
En annan dagstur du inte bör missa tar dig till nationalparken Wadi al-Gamal. Här finns lämningar av en gammal romersk by samt smaragd gruvor. På väg hit  finns stora möjligheter att stöta på vilda kameler, flyttfåglar, och en och annan sällsynt gasell.

Tags: ,

Lämna ett svar