Då resandet var en Passion som skulle gå långsamt

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Då resandet var en Passion som skulle gå långsamt

oc.jpgEn av de mest fascinerande landvinningar som Brittisk influens medfört i många av Imperiets tidigare kolonier är att det förflutna nästan lämnats intakt, liksom fruset i tiden.

Där Britterna själva var snabba att kasta av sig den Viktorianska traditionen och omfamna den nya tiden efter imperiets upplösning, bevarade dess tidigare kolonier, på grund av nostalgi eller på grund av av finansiella orsaker, minnen av den tidigare eran. Den framträdande arkitektur som engelsmännen lämnade efter sig berikar idag många av mellanösterns städer. Engelsmännen omfamnade islamska traditionen, införlivade dess motiv och stil i arkitekturen i många av de ”nya stilar” som växer fram under slutet av 1800-talet. Denna beundran inför de lokala traditionerna gick dock inte igen i visad respekt i synen på den lokala befolkningen.

wintpallob.jpg

Den koloniala arkitekturen är ingenstans i världen så representerad som i de flertalet hotell som finns spridda över hela Egypten. Dessa hotell har, genom ett målmedvetet arbete med att bevara tider som flytt, bibehållit den tiden då utforskandet av Afrika var en passion. Tidigare gjorde de här hotellen livet enklare för de Europeeiska pionjärernas omställning från den trygga tillvaron hemma tiill en, på den tiden, ofta fientlig och okänd omgivning.
Hotellen var, med sin arkitektur och atmosfär, de första riktigt genuina representanterna av Europeisk kultur i Afrika. De intryck de behållit var både välkänt och främmande: Te och exotiska drinkar, Oxford English blandad med lokalspråk,cecilfacad.jpg Viktoriansk utsmyckning berikad med lokala uttryck, europeisk arkitektur blandad med en Islamsk känsla för form. Byggda invid strandpromenader eller längst med kajer och landningsställen var dessa hotell smycken från den marina tiden, upptäcktsresandets tid då, som det sades, världen delades av två olika folk: Engelsmännen och alla andra…

Tags: ,

Lämna ett svar