Att resa till Luxor

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Att resa till Luxor

Hur ofta har du semestrat i en stad där de äldsta praktbyggnaderna har sisådär 3 500 år på nacken? Redan de antika romerska kejsarna reste till Luxor för att se en kultur som var äldre än deras egen. Samtidigt är Luxor en charmig småstad, med exotiska basarer och kolonial atmosfär längs promenadstråket Cornischen, där anrika hotell ligger på rad vid Nilens strand.

Ur djupet av fluffiga kaféstolar ser besökare från världens alla hörn hur hästdroskor rullar förbi medan de karakteristiska seglen på traditionella feluccabåtar vickar fram genom solglittret ute på floden. Med en smula fantasi är det inte svårt att föreställa sig hur brittiska egyptologer för hundra år sedan spatserade förbi i tropikhjälm och khakikläder med benlindor.
Östra strandens tempel
Men trots det nutida Luxors charm är det ändå för de kulturhistoriska sevärdheternas skull så många kommer hit. Luxor vilar på ruinerna av det fornegyptiska Nya rikets huvudstad Thebe. På den östra Nilstranden ligger Luxor- och Karnaktemplen med sina pelarrader, portaler, obelisker, kolossalstatyer och sfinxalléer.
Konungarnas dal
På den västra stranden finns bland annat drottning Hatschepsuts tempel, de väldiga Memnonstoderna och gravstäderna i Konungarnas dal. Att stiga ner i de väldiga gravkamrarna är en upplevelse som inte kan jämföras med något annat.
Hieroglyfer och gudar
Från gravkamrarnas väggar lyser i klara färger ett myller av hieroglyfer, porträtt, gudabilder och scener ur faraonernas vardagsliv. Allt målat för mer än 3 000 år sedan och inte avsett att ses av någon annan än dödsrikets invånare. Att se dessa bilder känns kort sagt magiskt. Konturerna och färgerna är lika klara som på en barnteckning, samtidigt är hela budskapet ett gåtfullt chiffer från människor som levde för mycket länge sedan i en helt annan föreställningsvärld än vår egen.
Kombinera med sol och bad 
Du kan mycket väl tillbringa en hel en- eller tvåveckors semester i Luxor. Men för den som vill går det också utmärkt att kombinera en vecka i Luxor med en vecka på valfritt hotell vid Rödahavskusten.

Lämna ett svar