Sfinxallé i Luxor färdigutgrävd i Mars

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Sfinxallé i Luxor färdigutgrävd i Mars

Utgrävningen av den 2,7 km långa processionsväg som en gång i tiden ledde mellan Luxor och Karnak templen bör vara klar i mars, sade Egyptens fornminneschéf Zahi Hawass under onsdagen.
Arkeologer har hittills upptäckt 65 av sammanlagt 1.350 sfinxstatyer som kantat en aveny mellan tempelen och tillkom under farao Amenhotep III, som regerade för 3.350 år sedan.
Projektet kommer att kosta 60 miljoner egyptiska pound (c:a 70 miljoner SEK), varav hälften av pengarna skall användas för att kompensera de ca 2000 familjer som tvingats att flyttas för att ge plats för den framgrävda vägen, säger Egyptens förstearkeolog Zahi Hawass till Reuters.
Förnärvarande arbetar arkeologerna med ungefär en tredjedel av den 2,7 km långa väg som är kantad med sfinxer, mytologiska varelser med kropp av ett lejon och oftast, men inte alltid, med ett människohuvud.
Återstoden av den begravda allén kommer att grävas fram under de närmaste åren.
Luxor är hem till många av Egyptens mest kända fornlämningar, och Luxor lockar tusentals turister till ett land där turismen är en mycket viktig källa för sysselsättning och utländsk valuta.
Under 2006 påbörjade Egypten ett projekt med att riva och flytta Gurna, en by nära Konungarnas dal, för att kunna komma åt att gräva ut gravar i området, i processen revs nästan 3.200 bostäder.
Regeringen byggde nya hus till byborna ca 3 km bort, men många har klagat att de nya hemmen var alltför små för stora familjer, och att människor förlorat sin försörjning i de tidigare turistbutikerna som låg i Gurna.
”Vi kör inte iväg någon med våld,” hävdar dock Hawass med hänvisning till utgrävningen av Sphinxavenyn.

2 svar

  1. Inga Engel skriver:

    Vill veta när processionsvägen blir färdig, därför att jag ska bjuda barn och barnbarn att gå på den från Karnak till Luxor med mig.
    Hoppas det blir snart…… jag är 83 och kroppen är gammal!

    • admin skriver:

      Hej Ingela. Sfinxallén är sågott som utgrävd och man kan redan nu promenera från Karnak och nästan ända fram till Luxortemplet. Jag är inte helt säker på att hela sträckan kommer att öppnas för allmänheten. Just i skrivande stund är det två mindre utgrävningsarbeten kvar (en korsande bilväg skall tas bort, och sedan är det även en smärre utgrävning framme vid Luxortemplet som skall göras färdig. Mvh Johannes – lundinorient.se

Lämna ett svar