Dahab – Egyptens pärla

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Dahab – Egyptens pärla

Dahab (som betyder guld på arabiska) är en charmig och mycket mysig liten beduinstad norr om Sharm el-Sheikh. Här kan du kan tillbringa hela dagarna utsträckt på kuddarna i en av de palm-skuggade restaurangerna som ligger efter kustlinjens starndpromendad ”kournichen”, medans du lyssnar Bob Marley och småpratar med andra turister, – vilka  vanligen utgörs av västerländska ryggsäcksresenärer, samt hitflyttade dykare med många färgstarka historier att berätta. Dahab har många fina hotell och restauranger i alla prisklasser, men saknar istort sett det som annars är vanligt på turistorterna -folk som sliter och drar i dig!!!  och på den lugna basargatan kan du fynda beduinhantverk, vattenpipor mm till en bråkdel av priset på andra turistorter.
Snorkla i alldeles turkostblått vattnen som kryllar av färgglada fiskar och sjöhästar samt underbart vackra koraller alldeles utanför strandlinjen där korallväggarna försvinner ned i det blå djupet – särskilt vackra är reven under morgontimmarna, då solen går upp över Saudi Arabiens röda berg mitt över viken och lyser upp korallen.
Bege dig  på en Beduin-ledd kamelexpedition ut i den omgivande och mycket dramatiska klippöknen, som är särskilt vacker vid solnedgången. Eller som jag själv brukar göra – ta mig en ridtur med häst i de omgivande bergen.
Erfarna dykare från hela världen flockas till Dahab för dyk i det lika välkända som vackra “Blue Hole”, ett mycket djupt

“korall-hål” med en otrolig variation av tropiska fiskar, (även havssköldpaddor).
I Dahab hittar du också trevliga mindre resorthotell nära stranden och billigare boenden i närheten av Beduin byn. Dahab ligger 145 km sydöst om Kairo.
Personligen kan jag rekomendera Blue Hole Divers för dig som skall ta dykcertifikat (PADI), där jag genom åren haft många grupper, och själv tagit mina dykcert.
Mer om och praktisk information om Dahab kan du läsa genom att följa flikarna under ”Dahab” i menyraden ovan.


2 svar

 1. Anna skriver:

  Hej
  Jag undrar hur stränderna är i Dahab? Jag och min bror funderar på att bjuda våra föräldrar på en resa till Egypten i början av april och stränderna är helt avgörande. Dahab verkar mysigt, men funkar det om man helst vill ligga på stranden och ta en dagstur med båt någon dag? Eller skulle du då rekommendera något annat ställe? Andra viktiga aspekter är säkerhet, pris och atomsfär.
  Många hälsningar,
  Anna

  • Johannes skriver:

   Hej,
   Dahab är jätte mysigt -snyggt och rent men inte sådär jätteturistigt – lite mer laid-back stämning här!
   Dock så beror det på vart i Dahab du bor vad gäller stränderna. I södra delen -särskilt hotellen Hilton och Coralia har mycket fina stora stränder med kritvit sand. Men de ligger en bit utanför ”staden” (men inte längre än att det tar 5 min med taxi. Hotellen brukar även bjuda på en shuttle service, och naturligtvis så kan man promenera (t ex efter stranden). Inne i Dahab så finns det inte direkt någon sandstrand att tala då revet ofta börjar alldeles vid strandlinjen. Men skall man bo inne i ”stan” vilket jag själv nästan alltid gör så kan man ju alltid ta ett hotell med pool vid strandkanten. – och så kan man korallsnorkla i havet de dagar man vill.
   personligen gillar jag Nesima hotell som både ligger centralt, har bra mat och en liten men trevlig pool!

Lämna ett svar