När hönset tystnat

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

När hönset tystnat

Idag är det fredag, och från Högtalarna har just moskeernas predikanter avslutat sina predikningar, som ekat mellan gatornas väggar.
Vaknar dock inte längra av böneutropare vid morgonens första bön, dels för att jag har vant mig, och kanske omedvetet vänder mig om i sömnen och fortsätter sova, men också för att jag har “lyxen” att inte ha någon megafon riktad mot mitt hus, vilket har varit fallet vid tidigare lägenheter.
Normalt väcks jag i stället av grannhusets tupp, men i morse slog det mig att det varit ovanligt tyst från hans sida ett tag nu. Tupp? undrar ni… Jag bor ju mitt i Cairo, ett stenkast från Egyptiska Museet, mitt i hjärtat av det “moderna Kairo”.
Från min åttånde våning ser jag dock ut över ett antal hustak, och på dessa hustak finns normalt hönsgårdar och Duvslag som portväktar familjena i fastigeterna håller sig med för att dryga ut lönen. Men nu är det alltså tyst, och jag inser att hönsen försvunnit. Regeringen gick för ett par veckor sedan ut med larm om att de första fallen av fågelinfluensa drabbat Egypten, med flera döda föglar bland annat på Kairos Zoologiska trädgård i Giza. Regeringen uppmanade, med hot om böter på 14.000 kronor, alla invånare att slakta sina kycklingar och fåglar.
Min Tupp har med andra ord troligen mött sin bödel!
Priserna på Kött har stigit markant, och på proteinrika produkter som linser har efterfrågan ökat. Många tusen “kyckling farmare” har mist sitt leverbröd itakt med att befolkningen nu skyr kyckling – den annars vanligaste sättet för en fattig familj att kunna äta kött.
När rikslarmen ljuder i sverige, känns debatten där “hemma” om rädsla för våra husdjur en aning futtig i det här perspektivet, även om jag också förstår att hund och katt ägare är oroliga.
Men i ett land där ett kilo kött kanske motsvarar 10% av månadsinkomsten för en dubbelarbetande familj…
Allt gott, och hälsningar till er alla från ett idag tämligen bil, och höns fritt Kairo! Det är Helg!
Johannes

Lämna ett svar