Kom el Dikka

Fram till det att arkeologer från universitetet i Warszawa började gräva ut platsen under 1960-talet såg det precis ut som det som namnet antyder – bokstavligen ett ”sopberg.” Nu, efter […]

Fram till det att arkeologer från universitetet i Warszawa började gräva ut platsen under 1960-talet såg det precis ut som det som namnet antyder – bokstavligen ett ”sopberg.” Nu, efter att man avlägsnat mer än 10.000 kubikmeter jorden och byggt en ny byggnad för att skydda mosaikerna, är Kom el Dikka nu ett exempel på de romerska ruiner som sannolikt ligger begravda under det moderna Alexandria. Även om platsen inte är så stor,  så består den av en gata prydd med kolonner, en teater från 200-talet e kr med 13 intakta nivåer med sittplatser för en publik på 600 personer, samt resterna av en villa med en verkligt vacker mosaik på golvet. Själva  storleken på den antika teatern är mycket imponerande, men det mest fantastiska är att den var övertäckt av ett tak! Mosaikerna är även de värda en noggrann titt, då de är intrikat detaljerade och innehåller färgrika skildringar av det lokala djurlivet.

Kom el Dikka ligger på lätt promenadavstånd från järnvägsstationen, eller en 10 minuters taxiresa om du kommer från centrum, eller från katakomberna i Kom el Shaqafa. Mosaiken med fågelmotiven i villan är definitivt värd den extra biljetten.

Spana in och jämför hotell i Alexandria:

För charter-resa till Egypten:

Fråga oss om resor till Egypten

Kommentar

Etiketter: