Memnonstoderna

  Dessa två mastodont statyer, som uppfördes under farao Amenhotep III, är numer allt som återstår av det enorma tempel som byggdes för att fungera som hans dödstempel. Enligt arkeologerna […]

 

Dessa två mastodont statyer, som uppfördes under farao Amenhotep III, är numer allt som återstår av det enorma tempel som byggdes för att fungera som hans dödstempel.

Enligt arkeologerna skulle området en gång i tiden varit större än självaste Karnak, vilket gjorde det till det största tempelkomplexet i hela Tebe. Byggd på den tidigare Nilenstranden, har det dock under årtusenden kommit att spolas bort, och allt som återstår nu är dessa två enorma, 18 meter höga mastodontstatyer.

Från omkring mitten av 1:a århundradet f.Kr. och fram till början 3:e århundradet e.Kr., kom den stigande värmen morgonluften att expandera och därigenom skapa ett lågt jämrande ljud genom en spricka i den norra av de två statyerna.

Att statyn ”sjöng” upptäckte redan de gamla grekerna och fick dem i likt dagens turisthorder att vallfärda till Luxor redan under antiken.

Sprickan i statyn kom senare att ”lagas”  av kejsar Septimus Severus, och statyn tystnade därefter för alltid. De gamla grekerna sammanband statyn med Memnon som, enligt Homeros, var morgon sjöng en bullrande morgonsång till sin mor Eos, morgonrådnadens gudinna.

Hitta hotellerbjudanden i Luxor:

Luxor

 

 

Fråga oss om resor till Egypten

Kommentar