Enklare restauranger & "Mat-hak" i Hurghada

Om du vill spara pengar är det värt att leta upp bra “gatukök”. Det finns två bra fuul (bönor) och falaffelstånd på gatan som går strax söder om och parallellt med, sharia Sheikh Sebak, juicebarer med färskpressad säsongsfrukt och butiker med nötter finns utspridda runt om i basaren, och det finns kushari-stånd (kushari=pasta och linsblandning med Hummos, rostad lök och salsa och vitlökssås) nära busstationen.

Koshari

I Sigala (Sakkala) finns det ett gäng falaffelstånd vid Sigala Square nära polisstationen, men här finns även en uppsjö av enkla restauranger med välsmakande kebab, kofta (spett-grillad kötfärs) och pizzor. Missa heller inte de två utmärkta tårtbagerierna i Market Mall.

För den mindre äventyrligt lagde finns Pizza Hut och KFC mitt emot Sindbad Beach Resort samt en McDonald’s i centrala Sigala.

Om inget annat anges, ligger alla platser som anges nedan i Ed-Dahar, de flesta ställen stänger runt 22:00-midnatt.

Abo Khadega i Sigala. ett litet lokalt ‘arbetarcafé’ där du kan få en välsmakande måltid med soppa, ris, sallad, bönor och grillat kött för 8-20 EGP. (c:a 10-22 kronor)

Baron, i basaren. En liten, enkel lokalt hak som serverar grillad kyckling, bönor, bröd och sallad för c:a 15-20 kronor.

Bella Riviera, mittemot Shakespears Hotel. Ett prisvärt och trevligt litet lokalhak som serverar läcker linssoppa (shurbit A´ats), spaghetti Bolognese, lasagne och sallader till låga priser. Ingen alkohol.

Chez Pascal, i Three Corners Empire Mall. Populär belgiskägd pizzeria ( Pizza 15-30 EGP) och stekhouse (Kött 30-40EGP) samt restaurang som erbjuder god mat och service i en rogivande atmosfär. Säljer alkohol.

Egyptian Corner, nära Bella Riviera. Några bord uppställda i en trädgård, bra för fruckost med fuul (se nedan), tomater och fetaost  för drygt 10 kronor, kyckling med ris och sallad 15-20 kronor eller Tajine för 15-20 kronor. Ingen alkohol.

El-Masri, nära Joker. Erbjuder kebab, traditionell egyptisk mat och kyckling till mycket rimliga priser 15-20 kronor.

Joker, i närheten av polisstationen vid Midan Sigala (Sigala Square).  En Fisk och skaldjurs restaurang med generösa portioner till mycket bra priser 20-40 kronor. Prova bläckfisksoppan!

Far East Korea, Redcon Mall, Sigala (tel 065/445-207). Prisvärd Kinesisk-Koreansk restaurang med trevlig personal som även erbjuder takeaway.

Felfela’s, (tel 065/442-410) i Sigala mellan Holiday Inn och Sheraton. Tillhör den berömda Kairo restaurangen med samma namn (som är min mammas favorit…). Kedjan serverar bra egyptisk mat till rimliga priser. Massor av utrymme, trevlig atmosfär och fantastisk utsikt över hamnen. Säljer öl. Bra för vegetarianer! Har takeaway.

Mahyma, Giftun Island. En bar och restaurang för turister som besöker ön, öppen dagligen till 10 pm. Som du  inte särskilt billig och med en begränsad meny. Pizza från 20 Egp, Stella 15 Egp, Kaffe 10Egp.

Omar Inn, (tel 065/446-166) Sigala, mittemot Golfhotel. Strängt taget ett kafé, men serverar pizza, skaldjur, snacks och juice.  Har take-away.

Red Sea, i basaren, utefter Tariq en-Nasr. En av Hurghadas “finare” skaldjurs restauranger, med en fläktande rooftopgarden på taket och A/C på nedervåningen. Huvudrätter kostar 30-60 SEK. Säljer alkohol och accepterar de flesta kreditkort.

Rossi’s, mittemot Aquafun waterpark, Sigala. Populär italiensk restaurang i Hurghada många rätter men också med vanlig pizza, pasta och glass som alternativ.

Spagetti, i närheten av McDonald’s i Sigala. En skaldjursrestaurang med stor uteservering. Prisvärd och populär bland barnfamiljer.

Taco, i Sigala nära McDonald’s, och även en i Ed-Dahar. Populär snabbmatskedja, känd för sin shwarma (som vår kebeb).

Tarboush, sharia Abdel Aziz Mustafa. Liten, enkel pizzeria med cirka femton inte så oliksmakande sorters Pizzor 15-30 kronor på menyn. Ingen alkohol.

Young Kang, sharia Sheikh Sebak. Helt ok kinesisk-koreansk restaurang, med verkligt stora portioner till rimliga priser. Säljer öl.

Typiska egyptiska maträtter:
Vill du prova något typiskt egyptiskt finns det många goda rätter att välja mellan. Basen består ofta av bröd, bönor och grönsaker. Nedan följer några exempel på populära och omtyckta rätter som man som turist inte bör missa.

Fuul:
Favabönor, tillagade med olja, citron, salt, kött, ägg och lök
för att krydda till det hela. Fuul serveras i en portionsskål och
äts ihop med bröd och grönsaker.

Ta´amiya:
Blandning med kryddor som friteras ihop till små
bullar, nästan detsamma som det vi hemma kallar falafel, men här är de inte gjorda på kikärtor utan på bondbönor. Om man lägger fuul och t´amiya tillsammans med tomater i ett pitabröd, har man en utmärkt snack eller lättare lunch. 


Tahina:
En dip av sesamfrön, olja, vitlök och citron som kan läggas på
pitabröd, som tillbehör till en varmrätt eller som sås på
ta´amiya.

Kofta:
Malet grillat kött på spett, serveras ofta med färsk bladpersilja.

Kebab:
Detsamma som kofta, men köttet är inte malet utan skuret i
tunna strimlor. Kallas även Shish Kebab.

Firakh (uttalas Frääch)
Kyckling som oftast äts grillad tillsammans med grönsaker.
Kan även ätas som gryta med tomatsås och grönsaker. Serveras på lokalrestauranger med en form av nudelsoppa och potatis kokt i tomatsås.

Molokhiyya:
En av de få, äkta egyptiska rätterna – det är en grön tjock soppa som är gjord på bladgrönsaker, ris och vitlök. Soppans bas utgörs oftast av kyckling eller nötkött, och äts som en sidorätt tillsammans med ris till kött och kyckling.

Läs mer om Hurghada:

Lämna gärna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *