Fortet Qaitbey

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Från nästan alla platser längs strandpromenaden ”Cornichen”, kan du se ett litet vitt fyrkantigt slott vid slutet av vågbrytaren i yttre delen av den östra hamnen – detta är Fortet Qaitbey.
För er som är intresserad av militärhistoria och barn som gillar fort, är Qaitbey ett bra ställe att besöka. Här kan du vandra runt i de små kompakta rummen och se ut över hamnen mot staden genom de smala fönstren på de övre våningarna, eller spana in den massiva och tjocka väggen mot havssidan av fortet där du även hittar ett par gamla kanoner. Det finns en liten moské med högt tak i mitten av fortet som du inte bör missa, mer för dess enkelhets och återhållsamts skull snarare än utsmyckningar och eller arkitektoniska finesser. Tyvärr saknar Qaitbey alla former av beskrivande texter vid föremål och rum. Så att gå här med en guide är att rekommendera.
Fortet kan tyckas vara i förvånansvärt gott skick med tanke på sin ålder – Det byggdes mellan 1477 och 1480 under Sultan Qaitbeys regeringstid – men detta är på grund av de omfattande restaureringar som gjorts för att reparera skador som fortet bland annat fick under ett brittisk bombardemang av staden 1882.
Om du kommit till Alexandria i hopp om att få se den berömda fyren, så är detta så nära du kommer: Borgen byggdes på platsen för dess grundvalar ca 175 år efter att den kollapsat under en jordbävning som skakade staden. Spillrorna från den gamla fyren användes troligen i byggandet av fortet, och det finns en teori om att de stora, röda, granit pelarna som byggts in i den yttre muren kom från just denna källa.
Den lilla presentbutiken saknar souvenirer specifika för fortet, men toaletterna här är bra.
Spana in och jämför hotell i Alexandria:

För charter-resa till Egypten: