Guide till Marsa Matruh

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

[put_wpgm id=8]
 
 
Marsa Matruh ligger långt från Nilen, ca 286 km väster om Alexandria och nästan så långt väster ut som man kan komma på den egyptiska Medelhavsakusten. Den gamla badorten fick ett kraftigt ekonomiskt uppsving efter 1975 när den gjordes till frihamn, men fortfarande är de flesta hotellen bara öppna under badsäsongen på sommaren, då man lockar med otroligt klart blått vatten och en vit sandstrand som skyddas av en långsträckt lagun.
Även i forna tider utövade det vackra landskapet sin attraktionskraft. Här hade t.ex. Cleopatra ett palats där hon gärna uppehöll sig med Antonius. Det var också härifrån hon skickade ut sin flotta mot Octavianus, sedemera kejsar Augustus, den flotta som sedan förintades i slaget vid Actium (år 31 f.Kr.). Vid utgrävningarna här fann man resterna av en gammal hamnanläggning från den tid då platsen hette Amonia eller Praetorium , rester från en gammal bosättning och fundamenten från en fornkristen kyrka men ingenting som kan intressera annat än fackfolk.
Hamnområdet är intressant med sin svampdykarflotta och även marknaden är ett trevligt utflyktsmål. I västra änden av lagunen har en naturens nyck skapat Kleopatras bad, en naturlig havsbassäng omgiven av 50 meter höga branta klippor. I Marsa Matruh börjar också vägen söderut in i landet till oasen Siwa.Här färdades redan Alexandre den store på sin väg till oasen och dess berömda Ammonorakel. Förutom kustvägen från Alexandria finns också en järnvägsförbindelse till både Alexandria och Kairo (sommarhalvåret).
Läs mer om Marsa Matroh:

Marsa Matroh är en bra utgångspunkt för resor och utflykter till:

Lämna ett svar