Downtown Kairo

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Året var 1865, när egyptens härskare Khediven Ismail befallde att  området som sträcker sig västerut från Ezbakiyya trädgården till Nilen skulle dikas ut och avgränsas för stadsbyggnation, då låg detta område i västra utkanten av staden. Området kalldes ”Ismailiyah” efter dess grundare, och kom att bli en lyxig stadsdel med gator som kantades av trädalléer, stora villor och ett fåtal stora hus och palats. Nu är stadsdelen mer av ett kommersiellt nav än ett bostadsområde – denna förändring ägde rum redan innan första världskriget, då villor började ge plats åt hotell, hyreshus, affärer, banker och diplomatiska institutioner – nu utgör stadsdelen stadens centrum och kallas  Wust al Balad (landets mitt). Avstånden i  hela Egypten mäts från Midan at-Tahrir, tidigare känd som Midan Ismailiyyah, det torg som markerar stadsdelens södra gräns.
Som Paris…: En besökare som står mitt i downtown Kairo – utanför Groppi’s Café vid Midan Sulayman Pasha (nu: Midan Talat Harb), till exempel – kan nästan tro sig vara i Paris. Tre breda raka gator passerar in i och genom Midanen och bildar en sex-uddad étoile. Bilden av Paris kompletteras med sexvåningars hyreshus med affärer i marknivå och balkonger ovanför med franska fönster. Några av dessa hus pryds med franska tak, till exempel den på den motsatta hörnet av Groppies, det tidigare Savoy Hotel. Om du kommer in i ett av dessa hus portuppgångar ser du hur väggarna forfarande pryds med emaljerade skyltar som på franska kunngör Médecins och Avocats och antika hissar som inte är malplacé i innerstadens faubourgs.
För att ge mer substans till illusionen, tidningstånd skyltar med färska exemplar av LeMonde, Libération, L’Equpie, och Café Riche ligger på gatan till höger, Rue de la Bourse Khédiviale är en gata till vänster endast ett stenkast från det franska konsulatet och den nu nyrenoverade börsen.

 


[custom-facebook-feed]

Lämna ett svar