Virvlande Derwicher i Kairos Bazaarer

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Virvlande Derwicher i Kairos Bazaarer

Trummor slår rytmiskt och de “virvlande” dervischerna som i sina färggladadräkter spinner runt i snabba cirklar, smälter nästan ut i en färgfläck.
Vi är i Khan-el-Khalili – de väldiga marknaden i Kairo och ser på ser på “Sama”, sufiernas heliga dans. De dansande är dervischer och anhängare av en mystisk gren av islam som kallas sufismen, känd för att uttrycka sin kärlek till det gudomliga genom extatisk dans och poesi.
I dansen snurrar omkring femton dervischer, de flesta klädda i skrud vitt och som rör sig rytmiskt och unisont till
Ljudet av trummor kommer från en balkong på övervåningen. Föreställningen arbetas upp till ett crescendo och dansen blir allt mer hektisk och dervischerna bryter upp från den stora cirkeln och samlas i mindre cirklar. Ledaren avslutar sedan föreställningen, han glider över scenen, till synes utan att vidröra den, hans kläder flyger runt och över honom när han nästan flyter över golvet och nästan smälter ihop med ljudet från trummorna och färgerna i sin klädedräkt. Vi i publiken är hänförd och länge efteråt känner vi att den näst intill hypnotiska dansen fortfarande spelar i våra sinnen.
Jag vandrar ut i kvällen genom den angränsande bokshoppen och beundrar det sofistikerade utbud av modern egyptiska konst som här finns för försäljning; med romaner av den berömda Nobelpristagaren i litteratur. den egyptiske författaren Naguib Mahfouz samt CD-skivor med musik från Egyptens stora berömda sångare -allt från den klassiska Umm Khalsoum till Amr Diab, George Wassuf och Hakim.
Det område vi befinner oss i ramas in av två magnifika moskéer, al-Hussein till vänster och den gamla vördade Al-Azhar som tronar över gångtunneln till höger. Al-Azhar är anslutet till det islamiska universitet med samma namn och som har varit en mycket viktigt lärdomssäte i över tusen år.
På kvällen och natten är det centrala bazaarområdet i Kairo packat med kunder och gatuförsäljare involverade i livfulla förhandlingar om priser.
Efter mycket prutande och köpslående är jag tillsist trött och jag nöjer mig att titta runt på de vackra kopparkrukor och vaser som omger mig , och njuta av rader av exotiska kryddor och parfymer i vackra handblåsta glasflaskor som står uppställda i rader i affärer som grannar med butiker för färgglada och glittriga magdansdräkter och vackert vävda halsdukar som glittrar ikapp i natten. Bara att gå genom de trånga gränderna i denna livliga stadsdel är spännande och väl värt ett besök!

Tags: , , ,

Lämna ett svar