Magsjuk i Egypten?

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Många turister får magproblem när de reser i andra länder. Detta gäller naturligtvis även vid resor till Egypten. Men mer dramatiskt än

Johannes Lundin. Jag bor i Luxor och skräddarsyr individuella reseprogram till hela egypten. Läs mer om våra utflyktsprogram Klicka här!


så behöver det inte beskrivas.
Egypten har ett oförtjänt dåligt rykte sedan gammalt, och trots att mycket har hänt under de senaste tio åren vad gäller medvetenhet vid mathantering på turistorterna så håller fortfarande detta envisa rykte i sig I de flesta fall brukar sjukdomsorsaken stå att finna i vattenkvalitén, hur livsmedel behandlas men minst lika (om inte oftare) ofta hur DU själv sköter Din handhygien under resan.
Här skall jag ge dig lite fakta och tips som jag har samlat på mig under mina 7 år som resledare och turistguide i mellanöstern. I Egypten, är det inte farligt att dricka kranvattnet men då du inte van vid detta ”hårda” och starkt klorerade vatten, så rekommenderar jag er att inte dricka vattnet om ni inte tänkt att befinna er under en längre tid i Egypten.  Och att restauranger säger sig skölja grönsaker och annat i flaskvatten är något som ni skall ta med en nypa salt. Om så inte vore fallet , så är detta absolut inget att oroas över. Detta innebär att den korttids-semestrande resenären heller inte behöver vara oroliga att använda detta vatten vid tandborstning mm. Då vattnet är starkt klorerat smakar det dock inte så gott vilket är en större anledning för att som turist hålla sig till flaskvatten under din resa.
Färskfrukt?
Många turister avråds många gånger även från att äta färska frukter och grönsaker, men detta innebär att man ju går miste om några av de härligt säsongsbetonade och lokalproducerade frukter och grönsakerna. En liten brasklapp är dock vattenmeloner som du köper på gatan. Dessa säljs per kilo och risken finns att de kan ha injicerats med dåligt vatten för att öka vikten. Detta är dock inget problem på hotell eller restauranger, då de knappast låter sig luras vid sina inköp!
Lokalbefolkning och kryssningsbåtar
Många gånger märker jag att de som ger de här råden inte vad de talar om, (gäller tyvärr även reseledare) utan verkar följa principen att det åtmindstonde inte skadar att avstå från frukt utan skal…  I Egypten är det inte farligt att äta frukt och grönsaker vare sig med eller utan skal, så länge som det är tvättat efter inköp. Om du skall äta på en mer lokal restaurang så gäller tipset att se efter hur många av lokalbefolkningen som äter där. Min egen magonterfarenhet är att det snarare är dåligt skötta buffé-bord på turisthotell och Kryssningsbåtar, med halvljummen mat på värme, där allsköns resenärer flockas som flugor kring anrättningarna som gör att det kan uppstå magåkommor snarare än maten i sig… Att äta på lokala restauranger oftast inte medför några som helst problem om ni följer ert eget omdöme, och även de små ”matvagnarna” som säljer stekt lever osv brukar vara helt säkert (du ser ju själv när maten tillagas på hög värme framför dig) Egyptier blir nämligen lika sjuka av dåligt hanterad mat som vi västerlänningar!
Våtservetter och Handsprit
Det absolut viktigaste är att hela tiden hålla dina händer rena. Detta är ett råd som jag alltid inskärper i gruppen då jag reser som färdledare. Att förse sig med spritade våtservetter och regelbundet använda dessa efter penninghantering (sedlarna är ofta ordentligt smutsiga), och efter det att du tagit i ledstänger och så vidare minskar dramatiskt risken för magsjuka.
Efter dessa råd är det mycket sällan som jag haft magsjuka personer i mina grupper. Om nu ändå magsjuke-eländet skulle vara framme, så finns det alltid snabb hjälp att få i form av snabbverkande atibiotika som du kan köpa utan recept på varje apotek i Egypten. Blir du dålig så drick mycket vatten, gärna med vätskeersättning, och vänta ut problemet som oftast ger sig självt efter ett dygn. Jag har heller inte märkt någon märkbar skillnad mellan de resenärer som förberett sig inför resan med Ducoral, men vet du med dig att du har en svag mage så kanske det är bättre att försöka med detta innan en rundresa i egypten.
En kork Wiskey lär ju inte fungera, men varför chansa! Köp dock wiskyn innan du ankommer till Egypten, då det kan vara svårt att få tag på starksprit här! Och åter igen: Glöm inte den ständiga handhygienen! Sedan jag började ge det råder har jag haft ytterst få problem med magsjuka resenärer under resorna. Våtservetter, toalettsittskydd och Handsprit!

Ett svar

  1. PIA skriver:

    Jaghar varit i Hurghada ett antal gånger och vi har aldrig råkat ut för magsjuka och första gången vi var där så var det minsta barnet ca 4 år. Vi har ALLTID med oss våtservetter när vi är ute det gäller när du tar i saker på affären, pengar, handtag osv. Detta är ju en ren hygiensak, detta gäller ju även här hemma vill jag påstå. Men det verkar – så fort som vi ska åka utomlands så blir vi helt ställda med de mest klara sakerna i världen.

Kommentarer inaktiverade.