Hur mycket Dricks i #Egypten?

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Nedan hittar du förslag på bra dricks-nivåer i Egypten om du inte reser i grupp, men ändå gör alla de där vanliga ”turistsakerna”. Observera att de föreslagna beloppen är tänkta per par och inte per person! dvs för personer om reser två eller sällskap om tre personer tillsammans.
Om du är ensam-resenär, kan du ge ett lite mindre belopp än de föreslagna. Tänk på att dricks ofta gör upplevelsen lite lättare och att dricksen många gånger betyder mycket, även om mottagaren skulle se besviken ut. Dock, om mottagaren kommentarer på ett spydigt sätt kommenterar att dricksen var för låg (trots att du följer riktlingerna här nedan) kan du absolut ta tillbaka pengarna håll bara masken och låtsas att du tar tillbaks dricksen för att ge ett högre belopp och ”lära” personen en lektion. Ett annat alternativ är att bara rycka på axlarna och fortsätta att göra det du är i Egypten för – att njuta!
Ge alltid dricksen så diskret som möjligt. Det kanske inte verkar så, men väldigt få är stolta över att de behöver ta emot dricks.
Nivåer

Förare som hämtar och tar dig till hotellet från flygplatsen vid ankomst: 10 – 30 LE
Bagagekillen på hotellet: 3-5 LE/väska vid ankomst och avfärd
Städning: 5-10 LE /natt
Servitör / servitris på frukostrestaurangen på hotellet: 5-10 LE / måltid
Servitör på kryssning: 50 LE en gång på en veckas kryssning. Mindre om kryssning är kortare. Du kommer sannolikt att ha samma servitör under hela kryssningen. Självklart beror summan även på om din servitör ger god service.
Förare som tar er på en sightseeing-tur en hel dag: 50 LE (Heldagar är oftast bara fallet i Kairo)
Guide som tar er på sightseeing heldag: 80-100 LE (Full dagar är oftast bara i Kairo)
Chaufför som tar dig på halvdag med sightseeing: 25 LE
Guide tar dig på halvdag med sightseeing halv: 40-50 LE
Servitör på lunchrestaurangen i samband med sightseeing: 5-10 LE
Feluckakillen som tar dig med på att segla en timme: 10 LE (om den avtalade priset för resan inte inbegriper dricks)
Vakter vid templen som visar dig något extra: 1-2 LE
Vaktmästaren i moskéer ni besöker (dvs mannen som t ex tar hand om dina skor när du går in i moskéen och som kanske visar på lite speciella saker etc): 1-5 LE
Båtpersonal på Nilen kryssning / Lake Nasser kryssning inkl. receptionen: 10 LE per deltagare/natt, lämna ett kuvert i receptionen när du går av båten. Skriv ditt hyttnummer på kuvertet. Pengarna kommer att fördelas mellan alla de anställda. Högst rankad personal får mest, lägst rankad minst. Det är systemet, men om du känner för att belöna en anställd lite extra, gör det då mycket diskret annars kommer han att tvingas att dela med sig till alla andra.
Kuskar i Edfu: Max. 10 LE i dricks för en tur till templet och tillbaka (om det avtalade priset inte inkluderar dricks)
Män eller kvinnor på toaletterna som delar ut toalettpapper: 50 PT – 1 LE. Och om toaletten är uppseendeväckande smutsig, inte ett spänn!
Egyptisk personal på dagstur-båtarna på Röda havet: 10-20 LE per deltagare (inte per personal på båten). Ofta sätts en låda fram i slutet av resan avsedd för dricks.
Barn eller unga vuxna att hjälpa till med kameler, hästar eller åsnor, förutsatt att de är ”anställda” i stallet: 5-10 LE efter resan (se även nedan)
”Allmänt tippa på restauranger (om service och maten var god):. Cirka 10% De flesta kunder kommer att hitta en serviceavgift på sin mottagning, men observera att detta går till restaurangen och inte till servitören.
Om du reser i en grupp och din reseledare eller guide föreslår att han eller hon samlar in och tar ansvar för dricksen som en klumpsuma för hela resan, bör detta belopp inte överstiga 500 LE/person på en tur om 7-10 dagar och inkludera guider och allt annat som anges ovan. Men reser du enskilt så bör du räkna med att lägga åtminstone 350 LE  i dricks om du är på en resa där en kryssning, guide och turer ingår, lite mindre om du inte har någon guide. Dricksa heller inte guiderna allt för låga summor om inget allvarligt inträffat. Det ger dem snabbt ett dåligt rykte ombord som inte alltid är välförtjänt.
En allmän kommentar kring om man skall dricksa taxichaufförer, hästkarlar, felucca-killar osv: Du måste fundera över om det avtalade priset är så pass högt i utgångsläget att dricksen ingår eller om du vill ge lite extra för att, låt säga om trafiken var riktigt dålig eller något liknande.

  • Under flera år har jag samlat massor praktiska tips för dig som funderar/skall resa till egypten. Gillar du sidan?  Sprid gärna informationen till andra resenärer eller ditt eget resesällskap genom att”gilla/rekommendera” sidan på facebookG+ eller twittra iväg etttwitter!”Knappar” för detta hittar du överst och underst på varje sida!
    Tacksam för Hjälp! 
  • // Johannes Lundin (egyptenguiden)