Fågelskådning på Nassersjön

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.


Nu har jag varit ute på en häftig fiskeexpedition med en svensk grupp på Nassersjön i Egypten, en resa som även bjöd på mycket spännande fågelliv, vilket gjort att jag bestämde mig för att sätta i hop en häftig fågelskådarresa som utflykt på sjön.
Så här på sommaren är det visserligen varmt, men sjön bjuder på mycket spännande skådning vid strandhuggen med chans på många

(C) Håkan Örtman från rek-resan 2008


afrikanska arter som: Rosaryggad Pelikan, Afrikansk Ibisstork, Afrikansk Saxnäbb, afrikansk sädesärla (brokärla), afrikansk turkduva, ökennattskärra etc.
Annat ornitologiskt högvilt att hålla utkik  efter på Nasser Sjön ned mot Abu Simbel är t ex långstjärtad skarv. Roligt under resan var att se ett par gröna dvärgbiätare som flög förbi i par längst kustlingen halvvägs ned mot Abu Simbel i södra delen av sjön! Ned mot Abu Simbel har man även möjlighet att se sultanhöna, gycklarörn, abbesinsk blåkråka och svart trädnäktergal. Artlistan kan med andra ord göras lång!
Med felucca runt Aswan och upp mot Luxor seglar man nära vassruggar och chansen är mycket stor att få syn på dvärgrördrommar, natt-, rall- och mangrovehägrar, senegaltjockfotar och gråfiskarkolonier. En morgon på Elephantineöns västsida mitt i Nilen ger närkontakt med blandannat Kungsfiskare och på ön fulkomligt sprutar det av Härfåglar ur mangoträdens grenverk, men även den gröna dvärgbi ätaren är relativt vanlig.  Här finns även enstaka större skrik-, kejsar- och stäppörnar, hundratals bruna gladorna, gott om ägretthägrar, bronsibisar, vitögda dykänder, dammsnäppor, purpurhöns mm.
Information:
Det reseprogram jag satt ihop lämpar sig väl för den lilla gruppen (min. 4 personer) en veckas högintressant fågelsafari där även spännande krokodilspaning efter Nassersjöns stränder och eventuella tempelbesök ingår som del i resan för den som kanske inte endast vill skåda fågel. En bra resa även för den natur och kulturintresserade familjen.
OBS: Vid gruppbokning om minst 9 personer meföljer en person i sällskapet med gratis under resan, vid 12 personer följer 2 deltagare

Våra följebåtar som tar dig till spännande strandhugg i de artrika omgivningarna


med utan kostnad.
AVRESA VARJE VECKA, Vid grupp över 6 personer medföljer som Svensk färdledare Johannes Lundin, egyptenexpert och van reseguide som bott över 10 år i landet.
Program:
Dag 1 – Transfer till Aswan.
Vår personal och chaufför möter dig på flygplatsen/eller på ditt hotell vid Röda-Havskusten för vidare transfer till Aswan, Övernattning på bra hotell**** med pool, spa och närhet till vassruggar utanför balkongdörrarna på en ö mitt i Nilen.
Dag 2 – Dag 5 Fågel och krokodilsafari med Tempelbesök efter Nassersjön till Abu Simbeltemplet
 
Efter en lungn förmiddag vid poolen och de omgivande vassruggarna påbörjas 4 dagar som helt ängnas åt safari efter Nasser Sjöns stränder och vikar. Du kan själv använda bruka din följebåt för utfärder i omgivningarna under 8/9 timmar per dag kombinerat med tempelbesök efter nilens ständer. Med på färden följer en erfaren (engelskspråkig) fågelguide om så önskas  (biljettpris tillkommer).
Alla måltider (Frukost, Lunch, Middag) samt varma drycker (Nescafé/Thé)  ingår under safaridagarna.
Dag 5 – Safarin avslutas i Abu Simbel

I slutet av Safarin når vi djupt ned i Nubien – till Abu Simbel templet!


Safarin slutar vid ca 16:30 efter besök i det väldiga Abu Simbeltemplet (inträdesbiljett tillkommer). Därefter transfer till Aswan och övernattning på hotellet i Aswan.
Dag 6 Aswan
Morgonen är fri för egen skådning i de fantastiska omgivningarna vi hotellet. Lunch äter vi hemma hos en Nubiskfamilj på Elephantine-ön, därefter Segling med traditionell Fellucka (segelbåt) i omgivningarna söder om ön fram till solnedången. Kvällen avslutas med Middag hos familjen på Elephantineön.
Dag 7 Färd genom Nildalen till Luxor
Utcheckning från hotellet efter tidig frukost, Transfer till Luxor och till det legendariska fågelskådar hotellet vid Crocodile Island. som ligger i ett träsklandskap vid Nilen. Här har du goda chanser att se arter som: dammsnäppor sumpvipor, purpurhönor, senegaltjockfot, rallbeckasin, skägg- och vitvingade tärnor, vattenpiplärka, och ibland större piplärka, papyrussångare, nilsolfågel, grön dvärgbiätare, trädgårdsbulbyl, röd tigerfink. Det finns även möjlighet för den som vill att besöka gravarna Konungarnas Dal (känd plats för Nilsolfågel) och Karnaktemplet (Minervauggla).

Moderskeppet under fågelsafarin där vi intar våra måltider. Här finns även toaletter och varm dusch.


Dag 8 – Vi lämnar Luxor
Efter skådarmorgon – transfer efter frukost till avreseflygplats/ankomstort vid rödahavet eller flygplatsen i Luxor. (utcheckning kl senast kl 11.00)
PRIS (transf från Röda Havet eller Luxor) (8 dagar): 13.250 Sek/person (dbl)

I priset ingår:Alla transfers mellan hotell vid Hurghadakusten och Aswan
3 nätters inkvartering i dblruff under safarituren på Nassersjön
3 nätter på ett bra mellanklass(fågel)hotell***(*) i Aswan inkl frukostbuffé och pool
Lunch och Middag hos familj på Elephantine Ön.
Felluckasegling med strandhugg runt öarna i Aswan.
1 Natt på Legendariska fågelhotellet Mövenpick i Luxor
Egen användning av följebåt (1 båt/2 pers) under 8-9 timmar / dagen (ev tillsammand med en egen erfaren engelsktalande fågelguide.)
Obegränsat antal skådarstopp
Moderskepp med kockar och safaribesättning
Alla måltider under safarin
Statliga skatter samt militärtillstånd.
Vid grupp över 6 personer – Svensk färdledare.

(C.) Håkan Örtman under rek-resan 2008

Ingår ej
Flyg till Egypten. (flygstol till Rödahavskusten från c:a 2500sek, Reguljärflyg via Kairo från sverige till Aswan c:a 4900 sek)
Inträden till Tempel och Monument som önskas besöka.
Tilläggsavgift för hotell vid jul & påsk samt helgdagar.
Tvätt, kall dryck (beställs på plats innan avresa – europeiska priser).
Dricks under Safaridagarna (c:a 50 sek/dyg/pers)
Villkor: Bokningsavgift 10% av utflyktens slutpris (summan dras av vid slutbetalning). Slutbetalning: 15 dagar innan avresa.
Det är även viktigt att vi får en kopia på ert pass (foto-sidan) 15 dagar innan ankomst så att vi hinner skaffa alla nödvändiga militärtillstånd.
Välkomna hit till Aswan!

KONTAKTA: info@lundinorient.se