Ekolodger och Boutique-hotell i Egypten

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Ekolodger och Boutique-hotell i Egypten

När det gäller hotell i Egypten, har du av tradition endast haft två alternativ att välja bland. Först har du kunnat ta det säkra kortet framför det osäkra genom att välja bland de många lyxiga internationella 4 och 5 stjärniga hotellkedjorna, som visserligen är bekväma och trevliga, men som alltför ofta saknar den lokala Egyptiska charmen. Personalen i dessa kedjor är välutbildade och ”trimmade” till nästan till robotliknande automatisering – där det mesta av den egna egyptiska spontaniteten och värmen reducerats till ett underdånigt ”yes Sir, No Madam”. Ditt andra val, om du vågar dig ut på den lokala marknaden, innebär att du aldrig riktigt kan veta vad du kommer till. Jag väljer själv oftast dessa alternativ för man kan naturligtvis hitta mycket trevliga hotell även här, om du har tur (eller vet var man skall leta), men det är minst lika sannolikt att du får dela rum med kackerlackor eller ännu vanligare; konfronteras med likgiltig, på gränsen till olidligt lågngsam och usel service.

Lyckligtvis finns det numer alternativ i mitten: lokala alternativ i de högre prisklasserna, som kombinerar det bästa av den gästfria egyptiska traditionen och kulturen, men med stränga krav på kvalitet och service. Globalt sett har det ganska länge funnits en trend mot denna typ av boende under de senaste åren, med boutiquehotel, eko-lodger, och andra liknande begrepp. I Kairo har flera trevliga lokala alternativ börjat växa fram under senare tid, bland annat Talisman hotell i centrum, Le Riad längs den restaurerade Muezz El-Din gatan mitt i det Islamiska Kairo, och det finns även ett nytt lyxhotell i planeringsstadiet i närheten av Abu Sir pyramiderna .
Utanför Kairo, dyker nu även flera bra alternativ upp. Kanske var de första att överbrygga gapet mellan de 5-stjärninga alternativen och de mer lokalt inspirerande hotellen, Adrere Amellals eko-lodge som öppnade för nästan ett decennium sedan i närheten av Siwa Oasen. Adrere, som skapades av den framstående miljöaktivisten Mounir Nametallah, är helt tillverkad med hjälp av lokala material, och av lokala hantverkare, och som både utbildar och anställer personal från den intilliggande oasen. Detta hotell är en riktig upplevelse. En av höjdpunkterna på Adrere är dess fantastiska meny och middagarna serveras varje kväll i en ny, annorlunda och överraskande atmosfär . Strålkastarljuset föll på allavr på detta hotell för ett par år sedan när brittiska prins Charles kom på besök.
Nästa nykomling på denna hotell-himmel var Al Moudira som ligger på Luxors västra strand. Al Moudira, som invigdes 2002, är en skapelse av Zeina Aboukheir, som tillbringade flera år med att samla de antika möbler som idag pryder de individuellt designade rummen. Arkitektur, trädgårdar och inredning tar en tillbaka till tiden för österlandets lyxiga palats, och varje badrum har sitt eget utsökta hammam. För att kompensera för Moudiras avskilda läge mitt i jordbrukslandskapet anställde Zeina en flotta av lokala taxibilar med fastställda priser så att man som besökare inte skinnas in på bara benen när man tar sig runt på egen hand. Al Moudira har nu fått sällskap av ett fåtal andra hotell som erbjuder trevliga boende alternativ på Luxors västra strand och som ligger närmare de många monumenten i området.
Den senaste nykomlingen är det lyxiga Al Tarfā Desert Sanctuary som nyligen öppnades i Dakhla Oasen. Tarfā, som varit öppen under drygt ett år, är kärleksfullt byggd av den framstående egyptiska öknenforskare Wael Abed, delägare i öknenprospekteringsbolaget Zarzoura och författare till “The Other Egypt,” där han dokumenterat sina resor runt om i öknen, och hans fru Mona. I allt från utformning, service och pris, riktar hotellet in sig på det övre skiktet av lyxmarknaden och fick nyligen ta emot Tatler Travel Award 2010 i kategorin bästa äventyrs Hotell och blev även erkänd som ett av de 101 bästa hotellen i världen av brittiska tidskriften Tatler magazine.
Tarfā består av 20 självständiga sviter utspridda i en liten grönskande” “minioas” i anslutning till byarna i Dakhla Oasen, Qasr och Mut. Wael arbetade nära Mounir som var den utvecklade Adrere i Siwa, och de gemensamma nämnarna mellan dessa två skapelser är uppenbara: dels fokuset på valet av lokala material och arkitektonisk design, en harmonisk blandning av byggnader i landskapet, fokus på god service och mat samt fantastiska utflykter i omgivningarna. Wael och Mona har heller inte följt något standard mönster när de byggde rummen. De utformades helt enkelt med den inspiration som de fick av varje rum, som därför har en helt egen unik stil.
Inredningen i varje rum för tanken tillbaks till orientaliska lyxen från förr, elegant och lyxigt på samma gång. Många av målningarna på väggarna är gjorda av en lokal konstnär som tillbringade månader på hotellet för att måla landskapet. Många av de andra konstverken, och vissa av möblerna samlades mödosamt ihop från lokalmarkanden Souq el-Gomaa i Kairo. Och lampor och ljussättning är vackert designade av ägarna själva.
Medan Adrere betonar sina eko-meriter, betonar Tarfā lyx och bekvämlighet. Tarfā har el, vilket Adrere inte har. Tarfā är utrustad med ett komplett spa komplett med thailändsk massös, och med en naturligt varm källa som ligger precis när man kommer in på området. Men här ges finns samma fina måltider som intas kring en öpen eld, och drinkar på en terrass med fantastisk utsikt och en vacker swimmingpool inbäddad i den lummiga oasen.
Som väntat är det inte billigt men det lyxiga pris du betalar för att bo på Tarfā åtföljs av en minst lika lyxig nivå vad gäller service och komfort. Måltiderna serveras antingen i den stora matsalen, eller i de olika avskilda sittgrupper som ligger utspridda runt huvudbyggnaden. Drycker serveras på ömse sidor av en stor sprakande eld som brinner mitt i den eleganta baren. Utflykter ordnas dagligen till de lokala sevärdheterna. Bara ett litet stycke upp för vägen liger El-Qasr, -med de magnifika ruinerna av den gamla befästa staden som nu är spöklikt övergiven. Dakhla är en mycket bra utgångspunkt för att uppleva den västra öknen och utflykter till de orörda omgivande sanddynerna kan lätt ordnas. Inte långt härifrån ligger den romerska staden Amheida och templet i Deir el-Hagar. Under dessa äventyr, dyker en av hotellets turbanklädda personal regelbundet upp på de mest överraskande platser med en drink eller två som “lön” för äventryens mödor.
Tarfā arbetar hårt för att få namnet lika känt som andra mer etablerade hotell. Senast har hotellet besökts av Robert DeNiro, Harvey Keital, samt en ättlingar till smyckesfamiljen Bulgari, något som verkligen har hjälpt upp antal besökare. Denna vinter fick hotellet dessutom ett uppsving i bokningarna som ett direkt svar på det internationellt mycket prestigefulla Tatler priset.

Tarfā ligger riktigt isolerad och för många kanske detta kan vara en utmaning. Men dess avlägsenhet är också vad som gör Dakhla mest behagliga av alla Egyptens oaser. Det finns flera olika alternativ att ta sig hit med bil eller buss, och dessutom har en flygrutt (en gång i veckan) nyligen förlagts hit från Kairo, men det finns även lite mer regelbundna flygningar till Kairo från Kharga (2 timmar bort) eller från Assiut (3-4 timmar).
Tarfā, Moudira och Adrere är dock inte för alla. På inget av hotellen finns plattskärms-TV, inget internet, och ibland finns endast
levande ljus. Men även om du kan övervinna dessa utmaningar, så håller de höga priserna i euro alla utom den yppersta eliten borta. Men vart och ett av dessa alternativ är på sitt sätt, vackert och personligt utforad och håller en nivå av kvalitet och service i nivå med det bästa av det bästa som erbjuds på andra håll i världen.
Priserna varierar mellan € 100-500/natt, beroende på säsong, och normalt är det all inclusive som gäller.

Tags:

Lämna ett svar