Tutankhamon

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Tutankhamon föddes 1358 f.Kr och var son till farao Akhenaton och modern var troligtvis dennes bihustru Kiya. Han fick då namnet Tutankhaten, som betyder levande bild av guden Aten, senare tog han namnet Tutankhamun som betyder levande bild av guden Amun. Han blev farao vid 11 års ålder, cirka 1347 f.Kr.
Tutankhamon var gift med sin några år äldre halvsyster Ankhesenaten, dotter till Akhenaton, deras gemensamme far, och drottning Nefertiti. Ankhesenaten födde två för tidigt födda döttrar som inte överlevde. Tonårsföräldrarna sörjde och mumifierade de två barnen, vilket var ovanligt.
Eftersom han var så ung vid sitt makttillträde fick han hjälp av sin premiärminister Ay som senare blev Tutankhamons efterträdare. I det tredje året av Tutankhamons regering återinstallerades städerna Memfis och Thebe som administrativ respektive religiös huvudstad.
Tutankhamons far och företrädare som farao, Akhenaton, hade varit monoteistist men Tutankhamun och Ankhesenaten valde att återinföra polyteismen i egypten med huvudguden Amon som huvudgud. Amon-prästerna fick tillbaka sina arbeten och egendomar. När Tutankhamun var 19 år och hade börjat ta en allt aktivare del i styret av Egypten och en faraos plikter dog han. Detta har gett upphov till många teorier genom årens lopp, och de flesta har gått ut på att han blev mördad, dock tyder senare års forskning vid det Egyptiska muséet i Kairo att han troligen dog av en infekterad bensskada.
Förmodligen var han en av författarna till en del av Amarnabreven. Han var troligen även densamme som ’kung Rathotis’, som enligt Manetho, en antik historiker, hade regerat i Egypten i nio år.
 

 

Läs mer om Egyptens Historia: 

[custom-facebook-feed]

Lämna ett svar