Tidig Dynastisk Tid

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Allmänt

Drejskivan hade uppfunnits och införts i Egypten från Mesopotamien. Detta gjorde att man kunde tillverka starkare och hållbarare lergods.

Dynasti 1

Den första kungadynastin som regerade över ett enat Egypten regerade mellan 3000och 2800 f. Kr.
 


 
Hor-Aha var den första härskaren och förmodligen son till Narmer. Han uppförde två gravar åt sig själv i Saqqarautanför den nya huvudstaden Memfis, och Abydos i Övre Egypten. Vissa forskare anser att han var den legendariske Menes som sägs ha enat Egypten och grundat staden Memfis. Han gjorde en del handels- och militärexpeditioner till LibanonNubien och Sinai.
 


 
Hans efterträdare följde hans ledarstil och centralstyret utvecklades. Man började mäta Nilens översvämning och fördela lantarbetare efter resultatet av den mätningen. Medicinska framsteg skrevs ner på papyrus och sten började så smått att användas i byggnader och skulpturkonst.
 


 
Överklassen begravdes i mastabagravar i Abydos och Saqqara.
 


 
Ptah kom att bli en viktig gud under denna epok.

Dynasti 2

I slutet av den andra dynastin splittrades unionen mellan de båda länderna närPeribsen och Khasekhem båda hävdade sin rätt till tronen.
Peribsen gick också emot traditionen och tog sig ett Sethos- istället för ett Horus-namn vilket var en tradition som gick tillbaka till innan enandet av Egypten. I egyptisk mytologi var nämligen guden Seth Horus fiende.
Khasekhem tog ett Horus-namn som sina förfäder, men Peribsen tvingade honom att fly ner till Nekhen i södra delen av Övre Egypten. Han var dock inte alldeles besegrad utan återvände, tog upp kampen och till slut besegrade han Peribsen och tog tronen och enade således Egypten på nytt.
Khasekhem tog sig ett nytt tronnamn; Khasekhemwy som betyder ”Två makter har trätt fram” och placerade både en symbol för Seth och en för Horus ovanpå den serekh som omslöt hans namn.

Läs mer om Egyptiska historiens olika epoker:

Lämna ett svar