Egypten kräver skadestånd för King David Hotel

Vi skräddarsyr ditt äventyr i Egypten

Created with Sketch.

Egypten kräver skadestånd för King David Hotel

En Egyptisk bank kräver nu kompensation för förlorade investeringar i King David Hotel i Jerusalem. Banken som var med och del-finanserade bygget av det anrika hotellet som öppnade 1931, kräver nu en kompensation på 78 milj USD. Bankens aktier såldes 1993 efter att ägaren hade blivit förklarad som “missing partner” sedan staten Israels bildande.
Drottning Nazli av EgyptenKing David Hotell är legendariskt. Byggd med hjälp av pengar från den berömda släkten Mosseri från Kairo, (som bland annat byggde Maadi i Kairo) blev det under 30 talet ett av världens mest exkusiva hotell. Den Egyptiska drottning modern Nazli bodde under långa perioder på hotellet, som fått se många kungligheter och presidenter. (På bilden Drottning Nazli, med sina barn, prins Farouk till vänster.)
Under “min tid” i Jerusalem minns jag särskilt Madelein Albright, som jag råkade springa in i på terassen mot trädgården. Men även Boris Jeltsin, som bara dagarne efter det att han hastigt och lustigt lämnat ifrån sig makten i Ryssland, lika hastigt och lustigt begav sig tilll Jerusalem tillsamma med ett stort följe. Jeltsin hyrde ett par våningsplan i hotellet, och flög ner ett special plan med rysk mat inför vistelsen. Condoleeza Rice bröt dock den långa traditionen av amerikanska ministrar och bosatte sig i stället i det nybyggda grann-hotellet (dåvarande Hilton).
Familjen Mosseris liv har jag forskat lite extra i under min tid i Kairo, men mer om dem kanske jag kan återkomma lite senare.

Tags: ,

Lämna ett svar