Det Kristna Egypten

St.Menas koptiska egypten kristet

Kopterna som utgör majoriteten av de kristna i egypten är medlemmar av den koptisk-ortodoxa kyrkan och anses vara ättlingar till de gamla egyptierna och ett av de första folk att konvertera till kristendomen.

Ordet ”kopt” härstammar från det arabiska ordet ”Qibt” – eller ”gibt” – som i sin tur härrör från det grekiska ordet för egypten ”Egyptos” som går tillbaka till fornegyptiskans ”Hikaptah” (Ha-Ka-Ptah), som var namnet på Memphis den första huvudstaden i det antika Egypten.

Den koptiska kyrkan spårar sin historia tillbaka till aposteln Markus, författaren av Markusevangeliet, som anses vara grundaren av den koptisk-ortodoxa kyrkan.

Den Koptiska kyrkan är ursprungen till det kristna klosterväsendet och den antika monastiska traditionen fortsätter att praktiseras i Egypten vilket gör att du i egypten har en fantastisk möjlighet att besöka uråldriga kloster, som till exempel klostren St Simeon i Aswan, St Antoniusklostret och St Paulusklostret i bergen vid Röda havet och Deir al-Kashef klostret, ett tidigt koptiskt kloster i västra öknen. Några av Egyptens kyrkor rankas också bland de äldsta kristna byggnaderna i världen, såsom den Heliga Jungfruns kyrka i Asyut och den koptiska St:Markus katedralen i Alexandria.

Flera kyrkor och kloster markerar också pltserna för den heliga familjens flykt till egypten som beskrivs i Bibeln: ”Stig upp och tag barnet och hans mor och fly till Egypten.”

Fråga oss om resor till Egypten

Kommentar

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Translate »